«Тіньовий флот» для перевезення російської нафти – розслідування Bloomberg

Технології
«Тіньовий флот» для перевезення російської нафти – розслідування Bloomberg

Напередодні набуття чинності санкцій проти експорту російської нафти у світі створюється величезний «тіньовий флот». У новинах світу від Еспресо йдеться про це в експертній публікації за матеріалами розслідування Bloomberg. Невідомі власники планують транспортувати нафту в інтересах Росії. 

Невідомі власники «тіньового флоту»

Як повідомляє Bloomberg, внаслідок застосування міжнародних санкцій, величезна частка експорту російської нафти здійснюватиметься за допомоги заплутаної таємної схеми із застосуванням тіньової мережі власників суден, портів та скритих безпечних маршрутів. 

Побоювання дефіциту палива та зростання цін змушують Вашингтон вже протягом певного часу обговорювати плани обмеження світових цін на нафту. Проте, певні зацікавлені особи й досі не втратили бажання мати партнерські стосунки з Росією. Очікується, що із запровадженням санкцій основними покупцями російської нафти стануть Індія та Китай.

Таємний продаж кораблів

Виходячи з того, яка кількість суден продана за минулі 6 місяців, не складно спрогнозувати, що створюється ціла флотилія для перевезення такого вантажу – про це розповів Крістіан Інгерслев, виконавчий директор компанії Maersk Tankers. 

За даними суднобудівного брокера Braemar, для перевезення російської нафти на Далекому Сході придбано 240 суден, які лише минулого року транспортували венесуельську та іранську нафту. А це: 102 «Афрамакси», 58 «Суецмаксів, 80 величезних нафтових танкерів.

Різко збільшився продаж танкерів у Гонконзі, Дубаї, Сінгапурі, Кіпрі через невідомих постачальників. Про це повідомляє Ануп Сінгх, керівник відділу досліджень танкерів Braemar. Частина танкерів, що потрапляє до «тіньового флоту» є старими. Встановлено зокрема, що деякі кораблі постачає судновласник з РФ «Совкомфлот».

Крім того, Bloomberg прогнозує збільшення кількості перевантажень з танкера на танкер, що пов’язано з санкційними ризиками, а також необхідністю перевантаження невеликих вантажів на великі судна для виконання дальніх рейсів. Але це є певною логістичною проблемою, зокрема при транспортуванні нафти з Балтійського моря.

Ембарго на російську нафту – що відомо

На знак засудження вторгнення Росії в Україну 5 грудня 2022 року починає діяти ембарго на російську нафту. З 5 лютого 2023 року ЄС повністю забороняє постачання російських нафтопродуктів. Варто нагадати, що до набуття чинності ембарго на російську нафту, експортні перевезення її значно зросли та відповідно прибутки Росії.

Новини

18 Квітня 2024

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

Україна у лютому експортувала 148 тис тонн плоского прокату

Українська енергосистема залучає аварійну допомогу трьох країн 

Держборг України у 2024 році може зрости до 94% – МВФ

Україна має затвердити стандарти з переробки будівельних відходів

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю продукції для оборони стандартам НАТО

ВСІ НОВИНИ ⇢