Інгулецький ГЗК простоює через високі ціни на електроенергію

Економіка Металургія Новини
Інгулецький ГЗК простоює через високі ціни на електроенергію

Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат (ІнГЗК, Кривий Ріг Дніпропетровської області), що входить до гірничо-металургійної групи “Метінвест”, простоює через високі ціни на електроенергію. Про це повідомив генеральний директор холдингу Юрій Риженков в інтерв’ю “Форбс-Україна”, передає Інтерфакс-Україна.

“За поточними цінами на електрику я не розумію, як феросплавні заводи можуть працювати. Це проблема і для нас. Наприклад, Інгулецький ГЗК уже кілька місяців не працює саме через високу вартість електрики і логістики”, – зазначив він.

При цьому він уточнив, що є рішення уряду, згідно з яким підприємство має імпортувати 80% електрики від споживання, щоб його не вимикали. Для “Метінвесту” дуже важливо, щоб не було раптових відключень, оскільки це небезпечно і може пошкодити обладнання.

“Не знаю, як вирахували 80%. Раніше ця квота була 30%, можливо, зараз цього теж було б достатньо”, – зазначив гендиректор.

І пояснив, що проблема не в тому, що потрібно імпортувати е/е. В Україні ціни не нижчі, ніж у Європі. Проблема в тому, що аукціони на доступ до перетину ажіотажні, оскільки великим споживачам потрібно закупити 80% їхнього споживання. Що більша конкуренція за перетин, то більше за нього потрібно заплатити.

За словами топменеджера, часто буває, що компанія платить за перетин більше, ніж за саму електроенергію. Тобто переплачує мінімум удвічі. Ще одна проблема – ці аукціони добові. Тобто, не можна купити перетин на місяці, пів року, рік і мати прогнозованість.

“Тому, коли приходимо на аукціон, то викуповуємо перетин за будь-яку ціну. У нас немає іншого вибору. Або переплачувати, або зупинятися. Ми неодноразово звертали увагу керівництва країни на цю проблему. Сподіваюся, нас почують у Міністерстві енергетики. Нам потрібні довгострокові контракти. В ЄС у вас є прогнозованість на місяці. В Україні – на добу”, – констатував Риженков.

ІнГЗК спеціалізується на видобутку і переробці залізистих кварцитів Інгулецького родовища, розташованого в південній частині Криворізького залізорудного басейну. Виробляє залізорудний концентрат. Виробнича потужність підприємства – 14 млн тонн залізорудного концентрату на рік.

ІнГЗК входить до групи “Метінвест”, основними акціонерами якої є ПрАТ “Систем Кепітал Менеджмент” (СКМ, Донецьк, 71,24%) і група компаній “Смарт-холдинг” (23,76%). Керуючою компанією групи “Метінвест” є ТОВ “Метінвест Холдинг”

Новини

19 Вересня 2024

Порти окупованого Криму обробили близько 2 млн тонн вантажів в минулому році

Запоріжсталь планує зберегти стабільність поставок плоского прокату у вересні

Фонд декарбонізації зібрав 380 млн грн і приймає заявки на фінансування енергоефективних проєктів

Українська ГТС здатна посилити сполученість між газовими ринками Європи

Україна увійде в зиму з очікуваним дефіцитом генерації 4 ГВт

Україна за 8 місяців збільшила імпорт алюмінію на 20%

Феросплавна галузь скоротила експорт продукції на 83,1%

Глобальний держборг зросте до 100% до кінця десятиліття

Кабмін ухвалив постанову для встановлення в Україні плавучих ТЕС 

18 Вересня 2024

Українські підприємства в січні-серпні збільшили імпорт нікелю майже на 70%

Демократи США закликали Байдена схвалити експорт СПГ до України

Взимку дефіцит електроенергії в системі складатиме близько 4 ГВт

Виробництво сталі у Мексиці за підсумками липня впало на 53%

Державне фінансування отримали ще три індустріальні парки

Інтерпайп використовує морський та автотранспорт для доставки залізничної продукції у США та на Близький Схід

В Україні скорочується будівництво нового житла

ВСІ НОВИНИ ⇢