Українська ГТС здатна посилити сполученість між газовими ринками Європи

Економіка Новини ТЕК
Українська ГТС здатна посилити сполученість між газовими ринками Європи

Українська газотранспортна система здатна усунути перешкоди між ринками Центрально-Східної Європи та Балкан, покращити їхній взаємозв’язок і зміцнити безпеку постачання в Європі.
Як передає Укрінформ із посиланням на ОГТСУ, на цьому наголосив генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа під час виступу на The 19 Gas Forum.

«Вузькі місця між системами перешкоджають надходженню природного газу та роблять вразливим ринок Центрально-Східної Європи до цінових ризиків. Доєднання України до ініціативи «Вертикальний коридор» за координації Міністерства енергетики і запуск Трансбалканського коридору у реверсному режимі, – це спосіб, яким українська ГТС може покращити взаємозв’язок між ринками і зміцнити безпеку постачання в Європі», – розповів Липпа.

Він зазначив, що ОГТСУ разом із суміжним оператором Vestmoldtransgaz (Молдова) створив новий гарантований маршрут з Балкан річною потужністю близько 0,4 млрд куб. м, які вже доступні й використовуються з 1 вересня 2024 року. З квітня 2025 року оператори планують збільшити ці потужності до понад 2,5 млрд куб. м на рік.

При цьому, замовники отримують не лише новий маршрут, але й доступ до надійної української газової інфраструктури (транспортування та зберігання газу) за конкурентоспроможними тарифами.

Зазначається, що попри нові регламенти і заходи, впроваджені Європейським Союзом і національними урядами, які допомагають зменшити негативний вплив енергетичних криз на споживачів, ринки країн Центральної та Східної Європи залишаються вразливими через недостатню інтеграцію з газотранспортними системами сусідніх країн.

«Ми усвідомлюємо, що умови газового ринку змінюються і ми повинні адаптуватися разом із ними. ОГТСУ працює над новими маршрутами для максимальної реалізації потенціалу української інфраструктури, її гнучкості та маневреності», – підсумував генеральний директор ОГТСУ.

Читайте також: Українська ГТС успішно пройшла два незалежних стрес-тести
Як повідомляв Укрінформ, у січні 2024 року ТОВ “Оператор ГТС України” стало одним із підписантів меморандуму про взаєморозуміння, який уклали газотранспортні компанії Центральної та Південно-Східної Європи у межах ініціативи Вертикального коридору. Підписантами меморандуму також є оператори ГТС Молдови, Греції, Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини.

Новини

British Steel збільшила збитки у вісім разів

У Європі відкрився перший літієвий завод

Купівельна спроможність українців впаде на 20% після підвищення податків

Підприємства видобувної галузі вимагають провести міжнародний аудит Укрзалізниці

Вантажні тарифи Укрзалізниці можна скоротити на 15-20% – Каленков

ЄС виділить додаткові 160 млн євро Україні для підтримки енергобезпеки

Проєкт постачання польської електрики в Україну заморожено

Українські підприємства експортували цинку на $201 тис.

В ООН кажуть, що взимку в Україні світла може не бути до 18 годин на добу

Металургійні компанії України збільшили експорт плоского прокату на 78,4%

Порти окупованого Криму обробили близько 2 млн тонн вантажів в минулому році

Запоріжсталь планує зберегти стабільність поставок плоского прокату у вересні

Фонд декарбонізації зібрав 380 млн грн і приймає заявки на фінансування енергоефективних проєктів

Українська ГТС здатна посилити сполученість між газовими ринками Європи

Україна увійде в зиму з очікуваним дефіцитом генерації 4 ГВт

Україна за 8 місяців збільшила імпорт алюмінію на 20%

ВСІ НОВИНИ ⇢