Індія різко скоротила закупівлі вугілля з Росії 

Економіка Новини
Індія різко скоротила закупівлі вугілля з Росії 

Індія – другий найбільший покупець російського вугілля на світовому ринку – різко скоротила імпорт твердого палива з Росії. Так, у січні-вересні 2024 року країна закупила 6,1 млн тонн енергетичного вугілля, що на 26% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Це випливає з даних індійського аналітичного агентства Bigmint, передає The Moscow Times.

Водночас Індія наростила загальний обсяг імпорту вугілля на 12% рік до року – до 137,8 млн тонн. Основними постачальниками палива до країни стали Індонезія, ПАР та США. Росія посідає четверте місце серед імпортерів, випереджаючи Австралію, Мозамбік та Колумбію.

При цьому частка Росії в імпорті енергетичного вугілля до Індії знизилася до 3% у фізичному вираженні, тоді як у січні-вересні 2023 року вона становила близько 7%.

Після введення ембарго на постачання вугілля до ЄС, яке набуло чинності у серпні 2022 року, російські вугільники почали активно шукати нові експортні напрямки. В основному поставки були перенаправлені до Китаю та Індії.

За даними Міненерго Росії, у 2023 році експорт енергетичного та коксівного вугілля сумарно знизився майже на 4% рік до року і склав 212,5 млн тонн.

У 2023 році Китай закупив у Росії 100,9 млн тонн вугілля (+50 до показника 2022 року), а Індія – 26 млн тонн (+31%). На Індію припало 12% всього російського експорту вугілля.

Цього року експорт знижується через падіння рентабельності: економіка постачань за кордон суттєво погіршилася на тлі падіння експортних цін та збільшення транспортних витрат, повідомили представники галузі. Також виникають труднощі з транспортуванням вугілля до портів півдня та північного заходу, звідки він вирушає до Індії. Крім того, є складнощі з банківськими транзакціями.

За підсумками 2024 року експорт російського вугілля в Індію може знизитися до 18-20 млн тонн, або на 23-31% рік до року.

На тлі проблем з експортом російські вугільні компанії скорочують видобуток – у липні, за даними Росстату, він упав на 6,7% у річному вираженні, а його загальний обсяг – 31,5 млн тонн – став найнижчим із пандемії коронавірусу 2020 року. Щодо піків, показаних у грудні 2022 року, вугільні компанії втратили близько 12 млн тонн щомісячного видобутку, або 27%.

У середині вересня один із двох найбільших імпортерів російського вугілля на Тайвані – Taiwan Cement Corporation (TCC) – оголосив про повне припинення співпраці з вугільниками з Росії.

За підсумками першого півріччя вугільна промисловість Росії стала збитковою. За даними Росстату, її сальдований фінансовий результат склав мінус 7,1 млрд руб. Більше половини вугільних компаній стали збитковими, а сукупні втрати зросли в 3,4 раза, до 93,7 млрд руб.

На початку вересня повідомлялося, що російські вугільні компанії 2024 року зіткнулися з різким погіршенням фінансового стану.

За словами голови Міненерго РФ Сергєя Цивільова, в першому півріччі доподатковий прибуток вугільної галузі обвалився на 97%, тобто більш ніж у 33 рази.

“Прибуток вугільної галузі до податків за підсумками року може знизитися практично у 15-17 разів”, – попередив Цивільов.

Російська вугільна промисловість підходить до “важкої кризи”, попереджала у квітні комісія Держради Росії з енергетики. За її оцінками, галузь перебуває в стані касового розриву (коли платежі, що надходять менше, ніж відтоки з рахунків), а до кінця року її негативний грошовий потік досягне 450 млрд руб.

Раніше повідомлялося, що російсько-китайський проєкт із освоєння найбільшого в Забайкаллі Зашуланського вугільного родовища залишився без фінансування через обмеження Китаєм транскордонних платежів із Росією.

У середині липня стало відомо, що російські експортери вугілля та металів продовжують відчувати проблеми з вивезенням своєї продукції за кордон. Так, за підсумками січня-липня цього року морський експорт вугілля з Росії впав на 11,4%, а чорних металів – на 15,7%.

Також повідомлялося, що частка збиткових вугільних підприємств у Росії перевищила 52%, експорт вугілля скоротився на 12%.

До того стало відомо, що обсяг індійського імпорту вугілля з Росії скоротився за три місяці по травень включно, тоді як поставки зі США зросли. Трейдери пояснювали це зниженням конкурентоспроможності російських поставок.

Новини

Франція закликала посилити моніторинг експорту російського газу до ЄС

Україна має апелювати до норми щодо форс-мажору у питаннях екологічного мита СВАМ

Виробники з зони бойових дій зможуть отримати гранти від держави

Індія різко скоротила закупівлі вугілля з Росії 

Держбанки готові надавати кредити на встановлення об’єктів генерації у громадах

Worldsteel очікує зниження світового попиту на сталь

Запоріжсталь виділила 8 млн грн на кондиціонер для прокатного стану

Україна накопичила достатньо газу та вугілля для проходження зими

Стефанчук підписав закон про підвищення податків

Уряд дозволив ФДМУ продати підприємство з виробництва газобетону Аерок

Гетманцев підрахував обсяг не задекларованих податків

Інтерпайп займає лідерські позиції на європейському ринку щодо декарбонізації

Acciaierie d’Italia перезапускає доменну піч №1

Nippon Steel має намір отримати держсубсидію на будівництво нових електродугових печей

Ціни на руду знижуються в очікуванні звітів гірничодобувних компаній

Rio Tinto завершила придбання акцій Mitsubishi в австралійському алюмінієвому заводі

ВСІ НОВИНИ ⇢