Порятунок ГМК є питанням національної і економічної безпеки – Кінах

Металургія Новини Теми дня Точка зору
Порятунок ГМК є питанням національної і економічної безпеки – Кінах

Питання порятунку українському гірничо-металургійному комплексу необхідно розглядати в площині національної і економічної безпеки. Таку думку висловив президент Українського союзу промисловців та підприємців Анатолій Кінах в інтерв’ю МінПрому.

“Гірнічо-металургійний комплекс закінчив 2022 рік з падінням виробництва в середньому 70-80%, що створює передумови практично знищення цієї стратегічно важливої галузі, яка до початку війни надавала 21-22 млрд валютної виручки і разом з АПК була одним з локомотивів нашої економіки”, – сказав він.

А.Кінах переконаний, що на сьогоднішній день уряду разом з парламентом необхідно діяти більш погоджено та комплексно. “Ми надали всі пропозиції, які надають можливість більш гнучкої політики в тарифах на транспортування, енергозабезпеченні. Також треба вести роботу над формуванням транспортних коридорів в тому числі щодо розблокування морських портів, так як це зроблено з зерновим коридором. Крім того необхідно налагодити взаємодію з європейськими партнерами по постачанню продукції через західний кордон, рішення, які б давали можливість знизити фінансове навантаження і ми вимушені підкреслити що до сьогоднішнього дня ці пропозиції так і не отримали нормативного характеру. Українському уряду необхідно діяти більш динамічно та системно, виходячи з того що війна приймає затяжний характер, а ресурси забезпечення є дуже важливою складовою як для перемоги над ворогом, так і для життєдіяльності нашої країни”, – підкреслив президент УСПП.

Він також повідомив, що такі пропозиції були надіслані з УСПП до уряду ще наприкінці минулого року. “І ми пропонували уряду на цільовому засіданні Кабінету міністрів за участю фахівців, експертів, представників галузі прийняти нормативне рішення – комплексний план заходів і затвердити його відповідною постановою чи розпорядженням уряду. Безумовно за участю представників Верховної Ради, тому що це вимагає в тому числі деяких законодавчих змін. На жаль вже закінчився січень, системного нормативного рішення уряду так і не прийнято і таке засідання не проведено”, – констатував А.Кінах.

Президент УСПП також звернув увагу на те, що в галузі і до початку війни працювало 530 тисяч українських громадян і підприємства були в тому числі бюджетоутворюючими, від яких залежала і соціальна сфера і життя людей в багатьох регіонах країни. “Тому це питання треба розглядати не тільки як відновлення потужностей, але і як умови для того, щоб ми не втрачали людей, щоб люди могли можливість повертатись на свою рідну українську землю. Ось ціна питання і рівень відповідальності і ми будемо наполягати, щоб Україна мала чіткий план заходів по збереженню, відновленню цієї стратегічної галузі”, – переконаний він.

Новини

3 Травня 2024

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

Ferrexpo скоротила викиди вуглецю на 32%

Тарифи на електроенергію швидко та суттєво зростуть – НБУ

Нафтогаз запропонував Туреччині зберігати газ в українських підземних сховищах

Інфляція в єврозоні у квітні 2024 року зросла на 2,4%

Зеленський вимагає поєднати захист енергетики та забезпечення українців електрикою

ОЕСР очікує на пришвидшення темпів зростання світової економіки

Туреччина призупинила всю торгівлю з Ізраїлем

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ВСІ НОВИНИ ⇢