Дефіцит електроенергії уповільнить зростання ВВП до 3,7% – НБУ

Економіка Новини ТЕК Теми дня
Дефіцит електроенергії уповільнить зростання ВВП до 3,7% – НБУ

Після стрімкого зростання на початку 2024 року економіка відновлюватиметься й надалі, проте повільнішими темпами через значний дефіцит електроенергії. Про йдеться в інфляційному звіті Національного банку за липень 2024 року.

НБУ відзначає, що на початку 2024 року економіка України демонструвала значний імпульс до зростання. Реальний ВВП у І кварталі зріс на 6.5% р/р, що відчутно перевищило оцінки НБУ (Інфляційний звіт, квітень 2024 року). Вагомим чинником такої динаміки була стабільна енергетична ситуація (на противагу значному дефіциту е/е, який зберігався в січні-лютому 2023 року7). Це дало змогу наростити обсяги виробництва товарів і послуг підприємствам практично всіх видів діяльності, а також зумовило високі річні темпи зростання в енергетичному секторі.

Попри стриманішу фіскальну політику на початку 2024 року, зберігався суттєвий імпульс від нарощування бюджетних витрат наприкінці попереднього року. Тому фіскальний чинник був одним з основних у забезпеченні високих темпів зростання економіки в І кварталі 2024 року.

Зокрема, витрати бюджету на безпеку та оборону разом із подальшим поліпшенням фінансових результатів підприємств сприяли активізації інвестиційного попиту. Так, розбудова фортифікацій та інвестиції підприємств у логістичну інфраструктуру зумовили стрімке зростання обсягів будівництва, насамперед нежитлового та інженерних споруд. Проєкти з відбудови житла сприяли збільшенню обсягів житлового будівництва та введених в експлуатацію житлових площ у І кварталі. Зростання в будівництві, відповідно, підтримало нарощування видобування та виробництва будівельних матеріалів.

Стабільне функціонування морського коридору в умовах високих перехідних запасів підтримувало відновлення в металургійному виробництві та видобуванні руд, нарощування обсягів переробки харчової промисловості та активізацію роботи транспорту й оптової торгівлі. Водночас блокада західних кордонів стримувала імпорт. У результаті зберігся додатний внесок чистого експорту в зміну реального ВВП.

Нацбанк відзначає, що уповільнення зростання передусім зумовлене руйнуванням рф енергетичної інфраструктури та тривалими відключеннями споживачів від енергопостачання. Додаткові втрати в енергетиці впродовж травня-червня, а також вищі рівні споживання е/е, зокрема влітку цьогороку, стали підставою для погіршення припущень щодо дефіциту е/е як у ІІ кварталі, так і на прогнозному горизонті.

Тривалі відключення е/е в ІІ кварталі призвели до помітного погіршення ділових і споживчих настроїв та послаблення економічної активності в низці секторів, насамперед енергоємних, потреби яких складно забезпечити засобами автономного живлення (окремі напрями харчової промисловості, тваринництва, важкої промисловості). Стримували економічну активність у

ІІ кварталі й посилення кадрових проблем, а також збільшення часу повітряних тривог.

НБУ прогнозує, що у другому півріччі економічна активність надалі сповільнюватиметься насамперед через вищі дефіцити е/е. Зсув збирання ранніх зернових на червень позначиться

на показниках с/г та економічної активності загалом у ІІІ кварталі. Водночас ліпші за очікування результати І кварталу 2024 року, дещо вищі оцінки врожаїв за рахунок збільшення посівних площ

та ширший дефіцит бюджету зумовили поліпшення прогнозу реального ВВП у 2024 році до 3.7%.

Більші дефіцити е/е, ніж раніше очікувалося, стримуватимуть зростання ВВП на всьому прогнозному горизонті. Інший чинник, який обмежуватиме відновлення економіки, – брак працівників. Проте завдяки м’якій фіскальній політиці, пожвавленню зовнішнього попиту, а також уже продемонстрованій високій адаптивності бізнесу й населення та подальшій нормалізацій економічних умов, економіка зростатиме на 4–5% у 2025–2026 роках. Однак ВВП усе ще перебуватиме нижче свого потенційного рівня, що стримуватиме інфляційний тиск, вважають у НБУ.

Новини

19 Вересня 2024

British Steel збільшила збитки у вісім разів

У Європі відкрився перший літієвий завод

Купівельна спроможність українців впаде на 20% після підвищення податків

Підприємства видобувної галузі вимагають провести міжнародний аудит Укрзалізниці

Вантажні тарифи Укрзалізниці можна скоротити на 15-20% – Каленков

ЄС виділить додаткові 160 млн євро Україні для підтримки енергобезпеки

Проєкт постачання польської електрики в Україну заморожено

Українські підприємства експортували цинку на $201 тис.

В ООН кажуть, що взимку в Україні світла може не бути до 18 годин на добу

Металургійні компанії України збільшили експорт плоского прокату на 78,4%

Порти окупованого Криму обробили близько 2 млн тонн вантажів в минулому році

Запоріжсталь планує зберегти стабільність поставок плоского прокату у вересні

Фонд декарбонізації зібрав 380 млн грн і приймає заявки на фінансування енергоефективних проєктів

Українська ГТС здатна посилити сполученість між газовими ринками Європи

Україна увійде в зиму з очікуваним дефіцитом генерації 4 ГВт

Україна за 8 місяців збільшила імпорт алюмінію на 20%

ВСІ НОВИНИ ⇢