Експерти проштовхують чергове підвищення тарифу на електрику для населення

Економіка Новини
Експерти проштовхують чергове підвищення тарифу на електрику для населення

Навіть після підвищення тариф на електроенергію для побутових споживачів не відповідає ринковій вартості електрики. Про це заявив в ефірі телеканала “Прямий” голова ради Української асоціації відновлюваної енергетики і генеральний директор Solar Generation Станіслав Ігнатьєв.

“Щодо лібералізації вартості електропостачання, це більш політичне питання, яке пов’язане з тарифом для населення. Ми розуміємо, що наразі той тариф, який для населення був підвищений суттєво, усе одно не відповідає ринковому тарифу”, – сказав він.

Ігнатьєв пояснив, що станом на сьогодні гуртова ціна на ринку електроенергії становить приблизно 6,6 грн/кВт-год без ПДВ. А до цієї вартості ще потім додають тарифи на передавання і розподілення електрики, а також ПДВ.

“Тому тут тариф суттєво вищий за тариф для населення. І, на жаль, оскільки бізнес, “Енергоатом” та “Укргідроенерго” покривають різницю, усе одно кінцевий споживач сплачує це в одиниці продукції або послуги, які купують”, – підсумував експерт.

Нагадаємо, на минулому тижні виконавчий директор асоціації “Енергоефективні міста України” Святослав Павлюк в ефірі “Громадського радіо” заявив, побутові споживачі платять за електроенергію втричі менше за її ринкову вартість.

“За електроенергію як товар населення платить зараз менше ніж 2 грн, при її вартості на ринку 6–7 грн. Там ще є близько 2,80 грн передача й розподіл. Тому я б сказав так, що, поки електроенергія не буде комерційно привабливим ринком, вона є таким самим товаром, як картопля, морква, вода, до того часу бажаючих вкладати гроші в цей ринок не буде”, – пояснив Павлюк.

Експерт зазначив, що географічні умови значно впливають на вартість електроенергії. Він навів приклад Таджикистану, де 95% електроенергії виробляють на гідроелектростанціях.

“Вона там умовно дармова, ця енергетика, вона, відповідно, буде дешевою. У нас немає такої ситуації, у нас немає фіордів, у нас немає багато води, у нас немає високих перепадів гір, де можна брати цю електроенергію, тому в нас електроенергія, природно, дешевою не може бути”, – заявив експерт.

Зауважимо, що в Україні третина населення живе у злиднях. Такі дані наводяться у прес-релізі про опитування, проведене Світовим банком та Київським міжнародним інститутом соціології.

До того ж, мінімальна заробітна плата в Україні становить всього лише 8000 грн., а пенсія – 3300 грн., у той же час в Польщі вона становить 4300 злотих (брутто), що дорівнює 43000 гривень.

Тож, при мінімальному споживанні електрики в 250 квТ/місяць середньостатистичний громадяни отримує платіжку на суму 1080 грн.

Новини

13 Вересня 2024

Індія продовжила компенсаційні мита на імпорт труб з Китаю та В’єтнаму

На жодній електростанції не збудували другий рівень захисту – Кудрицький

Завод British Steel у Скантропі може зупинитися в разі закриття доменної печі

Voestalpine зупиняє завод у Лінці

Імпорт залізної руди до Туреччини збільшився на 58%

Європейські металурги планують скоротити обсяги виробництва через слабкий попит

В Укрзалізниці сподіваються на підняття тарифів ще до кінця року

З початку року імпорт майже вдвічі перевищив український експорт

Інгулецький ГЗК простоює через високі ціни на електроенергію

Європейська рахункова палата зафіксувала нераціональне використання коштів на зелене відновлення

Порти Великої Одеси можуть перейти на газову генерацію

Україна отримує аварійну допомогу електроенергії з трьох країн

Тайвань скорочує імпорт металобрухту

Франція поставить Укрзалізниці 19 тис тонн рейок у січні 2025 року

УЗ може втратити до 25% ринку вантажних перевезень після відкриття ринку

Імпорт міді в КНР досяг мінімуму з квітня 2023 року

ВСІ НОВИНИ ⇢