Підвищення норми імпорту електроенергії до 80% зашкодить видобувній промисловості – Оринчак

Новини Точка зору
Підвищення норми імпорту електроенергії до 80% зашкодить видобувній промисловості – Оринчак

Підвищення норми імпорту електроенергії до 80% призведе до серйозного погіршення ситуації з енергопостачанням видобувної галузі та зростання виробничих витрат. Про це йдеться у листі голови Національної асоціації добувної промисловості України Ксенії Оринчак до прем’єр-міністра Дениса Шмигала, копія якого є у розпорядженні МінПрому.

В асоціації підкреслюють, що потужність міждержавних перетинів менша за потреби навіть однієї видобувної галузі, що призведе до дефіциту імпортної електроенергії. “Це спричинить штучне зростання попиту на імпорт та спекулятивне зростання цін. На аукціонах з розподілу міждержавних перетинів перевагу отримають підприємства з низькою часткою витрат на електричну енергію у собівартості продукції. Зростання вимог для надання гарантій постачання електроенергії серйозно зашкодить енергоємним галузям промисловості, особливо видобувній, та призведе до зупинки гірничо-видобувних виробництв в періоди найвищих цін”, – йдеться у листі.

НАДПУ застерігає, що нестабільний режим виробництва спричинить каскадний ефект, ускладнюючи планування та негативно вплинувши на видобувний сектор економіки. Це також призведе до збоїв у суміжних галузях, зокрема у залізничному та морському транспорті, зменшивши обсяги перевезення сировини та спричинивши затримки та перерви у логістичних ланцюжках.

“Так, наслідком ухваленого урядом рішення стане падіння виробництва гірничо-збагачувальних комбінатів. Внаслідок зростання вартості електроенергії видобуток залізорудного концентрату знизиться на 9 мільйонів тонн, що потягне серйозні економічні втрати для України: падіння ВВП на 1,4%, втрата 10 мільярдів гривень податкових надходжень та 1,3 мільярда доларів США валютної виручки”, – зазначає асоціація.

З огляду на викладене, НАДПУ звертається до уряду з проханням повернутися до попередніх стандартів гарантування енергопостачання (30% імпорту з травня по вересень або 50% з жовтня по квітень), або розглянути можливість коригування до 50% імпорту протягом року, спільно з ініціативами щодо розширення джерел електроенергії. Також асоціація просить враховувати обсяги імпортованої електроенергії при розподілі лімітів внутрішньої генерації.

Як відомо, Кабінет Міністрів на засіданні 30 травня вніс зміни до Положення про особливості імпорту електричної енергії в умовах правового режиму воєнного стану в Україні, які передбачають незастосування графіків відключень до підприємств, що імпортують 80% від свого споживання електроенергії.

Новини

13 Вересня 2024

Болгарія продовжує переговори щодо продажу ядерних реакторів Україні

У серпні імпорт бітуму в Україну збільшився в півтора раза

Індія продовжила компенсаційні мита на імпорт труб з Китаю та В’єтнаму

На жодній електростанції не збудували другий рівень захисту – Кудрицький

Завод British Steel у Скантропі може зупинитися в разі закриття доменної печі

Voestalpine зупиняє завод у Лінці

Імпорт залізної руди до Туреччини збільшився на 58%

Як ефективно використовувати елеватори для зберігання врожаю

Європейські металурги планують скоротити обсяги виробництва через слабкий попит

В Укрзалізниці сподіваються на підняття тарифів ще до кінця року

З початку року імпорт майже вдвічі перевищив український експорт

Інгулецький ГЗК простоює через високі ціни на електроенергію

Європейська рахункова палата зафіксувала нераціональне використання коштів на зелене відновлення

Порти Великої Одеси можуть перейти на газову генерацію

Україна отримує аварійну допомогу електроенергії з трьох країн

Тайвань скорочує імпорт металобрухту

ВСІ НОВИНИ ⇢