Підвищення норми імпорту електроенергії до 80% зашкодить видобувній промисловості – Оринчак

Новини Точка зору
Підвищення норми імпорту електроенергії до 80% зашкодить видобувній промисловості – Оринчак

Підвищення норми імпорту електроенергії до 80% призведе до серйозного погіршення ситуації з енергопостачанням видобувної галузі та зростання виробничих витрат. Про це йдеться у листі голови Національної асоціації добувної промисловості України Ксенії Оринчак до прем’єр-міністра Дениса Шмигала, копія якого є у розпорядженні МінПрому.

В асоціації підкреслюють, що потужність міждержавних перетинів менша за потреби навіть однієї видобувної галузі, що призведе до дефіциту імпортної електроенергії. “Це спричинить штучне зростання попиту на імпорт та спекулятивне зростання цін. На аукціонах з розподілу міждержавних перетинів перевагу отримають підприємства з низькою часткою витрат на електричну енергію у собівартості продукції. Зростання вимог для надання гарантій постачання електроенергії серйозно зашкодить енергоємним галузям промисловості, особливо видобувній, та призведе до зупинки гірничо-видобувних виробництв в періоди найвищих цін”, – йдеться у листі.

НАДПУ застерігає, що нестабільний режим виробництва спричинить каскадний ефект, ускладнюючи планування та негативно вплинувши на видобувний сектор економіки. Це також призведе до збоїв у суміжних галузях, зокрема у залізничному та морському транспорті, зменшивши обсяги перевезення сировини та спричинивши затримки та перерви у логістичних ланцюжках.

“Так, наслідком ухваленого урядом рішення стане падіння виробництва гірничо-збагачувальних комбінатів. Внаслідок зростання вартості електроенергії видобуток залізорудного концентрату знизиться на 9 мільйонів тонн, що потягне серйозні економічні втрати для України: падіння ВВП на 1,4%, втрата 10 мільярдів гривень податкових надходжень та 1,3 мільярда доларів США валютної виручки”, – зазначає асоціація.

З огляду на викладене, НАДПУ звертається до уряду з проханням повернутися до попередніх стандартів гарантування енергопостачання (30% імпорту з травня по вересень або 50% з жовтня по квітень), або розглянути можливість коригування до 50% імпорту протягом року, спільно з ініціативами щодо розширення джерел електроенергії. Також асоціація просить враховувати обсяги імпортованої електроенергії при розподілі лімітів внутрішньої генерації.

Як відомо, Кабінет Міністрів на засіданні 30 травня вніс зміни до Положення про особливості імпорту електричної енергії в умовах правового режиму воєнного стану в Україні, які передбачають незастосування графіків відключень до підприємств, що імпортують 80% від свого споживання електроенергії.

Новини

5 Вересня 2024

Суднобудівні гіганти Китаю CSSC і CSIC оголосили про злиття

4 Вересня 2024

Україна оголосила про успішне завершення реструктуризації боргу

На завтра енергетики обіцяють лише одну чергу відключень

Німецька Steel Mont зацікавлена в оренді Liberty Częstochowa

НКРЕКП закликали відмовитись від планів уніфікувати тариф на розподіл електроенергії

Індійська NMDC з початку року скоротила видобуток залізної руди на 13%

Камала Гарріс проти придбання US Steel японською Nippon Steel

США сподіваються на відновлення попиту на сталь у 2025 році

Литовський завод азотних добрив відклав проєкт із виробництва зеленого водню 

Метінвест планує інвестувати кошти у зелену металургію України та Європи

Китайський експорт сталі цьогоріч досягне максимуму за 8 років 

Інтерпайп орендував судно для перевезень у Чорному морі

Українські морські порти в серпні перевалили 6,8 млн тонн вантажів

Ferrexpo оскаржує арешт акцій трьох ГЗК

Очільник Укрзалізниці заявляє про збитки протягом липня-серпня

МАГАТЕ допоможе Україні в добудові блоків Хмельницької АЕС

ВСІ НОВИНИ ⇢