МАГАТЕ допоможе Україні в добудові блоків Хмельницької АЕС

Економіка Новини ТЕК
МАГАТЕ допоможе Україні в добудові блоків Хмельницької АЕС

МАГАТЕ висловило свою підтримку намірам України щодо розширення атомної енергетики, зокрема завершення будівництва блоків на Хмельницькій АЕС і готове надати технічну підтримку проєкту. Про це повідомляє Міністерство енергетики України за підсумками зустрічі міністра Германа Галущенка із генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

Міністр енергетики повідомив, що Україна вже перебуває на фінальному етапі перемовин з Болгарією щодо постачання реакторів. Будівництво може початися, щойно Верховна Рада ухвалить відповідний законопроєкт.Зазначається, що Галущенко і Гроссі обговорили деталі цього проєкту, а також питання захисту ключових енергетичних об’єктів країни.

Зокрема, гендиректор МАГАТЕ запропонував започаткувати місію технічної підтримки для забезпечення безпечної інтеграції нових компонентів АЕС у вже існуючі системи, що, за його словами, підвищить довіру до проєкту з погляду ядерної безпеки. Він також наголосив, що участь агентства у добудові сприятиме дотриманню високих стандартів ядерної безпеки.

Як повідомлялося, раніше очільник НАЕК “Енергоатом” Петро Котін розраховував підписати угоду про купівлю двох ядерних реакторів у Болгарії у червні. Інформація про наміри такої закупівлі з’явилася у березні 2023 року. Йдеться про реактори російського виробництва з недобудованої АЕС “Белене”.

Комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг 17 червня підтримав до першого читання законопроєкт про добудову енергоблоків №3 та №4 Хмельницької атомної електростанції. Однак у сесійну залу документ ще не вносили.

Нині на Хмельницькій АЕС працюють два енергоблоки номінальною потужністю 1000 МВт кожен. Енергоблок №3 ХАЕС почали будувати у вересні 1985 року, №4 – у червні 1986-го. Обидва блоки запроєктовані на потужність 1000 МВт, з реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320. Попри будівельну готовність 3-го блоку на 75% та 4-го – на 28%, у 1990 році через мораторій на будівництво нових АЕС проєкт призупинили.

Новини

13 Вересня 2024

Болгарія продовжує переговори щодо продажу ядерних реакторів Україні

У серпні імпорт бітуму в Україну збільшився в півтора раза

Індія продовжила компенсаційні мита на імпорт труб з Китаю та В’єтнаму

На жодній електростанції не збудували другий рівень захисту – Кудрицький

Завод British Steel у Скантропі може зупинитися в разі закриття доменної печі

Voestalpine зупиняє завод у Лінці

Імпорт залізної руди до Туреччини збільшився на 58%

Як ефективно використовувати елеватори для зберігання врожаю

Європейські металурги планують скоротити обсяги виробництва через слабкий попит

В Укрзалізниці сподіваються на підняття тарифів ще до кінця року

З початку року імпорт майже вдвічі перевищив український експорт

Інгулецький ГЗК простоює через високі ціни на електроенергію

Європейська рахункова палата зафіксувала нераціональне використання коштів на зелене відновлення

Порти Великої Одеси можуть перейти на газову генерацію

Україна отримує аварійну допомогу електроенергії з трьох країн

Тайвань скорочує імпорт металобрухту

ВСІ НОВИНИ ⇢