Китайський експорт сталі цьогоріч досягне максимуму за 8 років 

Економіка Металургія Новини
Китайський експорт сталі цьогоріч досягне максимуму за 8 років 

У 2024 році експорт сталі з Китаю досягне 8-річного максимуму, заполонивши світ дешевшими пропозиціями, при цьому загрожуючи розпалити напруженість у світовій торгівлі. Про це пише Financial Times.

Згідно з даними шанхайської консалтингової компанії Mysteel, очікується, що експорт сталі з Китаю у 2024 році перевищить 100 млн т, що є найвищим показником з 2016 року.

“Цього року експорт сталі перебуває на історичному максимумі”, – зазначила Вівіан Ян, голова редакційної колегії Mysteel.

При цьому зауважується, що падіння внутрішнього попиту в Китаї, на який припадає понад 50% світового виробництва сталі, змусило виробників експортувати більше матеріалу, переважно до країн Південно-Східної Азії й все більше до Європи.

Експерти очікують, що країни вживатимуть заходів у відповідь, намагаючись захистити своїх вітчизняних виробників сталі від конкуренції з боку найбільшого виробника у світі.

За їх словами, в найближчі місяці проти Китаю буде подано “все більше і більше торгових справ”.

Ці випадки можуть призвести до того, що країни введуть вищі тарифи на китайську сталь, на яку стягуються мита в кількох країнах.

Зростаюча когорта країн з економікою, що розвивається, таких як Мексика і Бразилія, підвищили тарифи цього року, тоді як інші, включаючи В’єтнам і Туреччину, розпочали нові розслідування.

Цього року США втричі підвищили тарифи на китайську сталь, а в травні ЄС розпочав антидемпінгове розслідування щодо китайської сталевої продукції з лудженим покриттям. Минулого тижня Канада оголосила про нові тарифи на сталь.

Нещодавно китайська асоціація чавуну і сталі, яка представляє великі державні заводи країни, закликала виробників сталі припинити “жорстоку конкуренцію” і звинуватила їх у тому, що вони “покладаються на “цінові війни”, щоб захопити частку ринку”.

Станом на 16 серпня індекс цін на сталь у Китаї, який розраховує асоціація, впав майже до 8-річного мінімуму. У Європі спотові ціни на гарячекатаний рулон з початку року впали майже на п’яту частину.

Уповільнення будівельної та економічної активності в Китаї призвело до різкого падіння внутрішнього попиту, тоді як металургійні підприємства повільно стримували своє виробництво, що призвело до надлишку пропозиції.

На знак занепокоєння Пекіна цією проблемою міністерство промисловості та інформаційних технологій у серпні призупинило видачу дозволів на будівництво нових металургійних заводів.

Очікується, що поставки китайської сталі до Європи також зростуть у найближчі місяці, особливо це стосується гарячекатаного рулону, який використовується для виробництва автомобілів і машинобудування.

Новини

13 Вересня 2024

Болгарія продовжує переговори щодо продажу ядерних реакторів Україні

У серпні імпорт бітуму в Україну збільшився в півтора раза

Індія продовжила компенсаційні мита на імпорт труб з Китаю та В’єтнаму

На жодній електростанції не збудували другий рівень захисту – Кудрицький

Завод British Steel у Скантропі може зупинитися в разі закриття доменної печі

Voestalpine зупиняє завод у Лінці

Імпорт залізної руди до Туреччини збільшився на 58%

Як ефективно використовувати елеватори для зберігання врожаю

Європейські металурги планують скоротити обсяги виробництва через слабкий попит

В Укрзалізниці сподіваються на підняття тарифів ще до кінця року

З початку року імпорт майже вдвічі перевищив український експорт

Інгулецький ГЗК простоює через високі ціни на електроенергію

Європейська рахункова палата зафіксувала нераціональне використання коштів на зелене відновлення

Порти Великої Одеси можуть перейти на газову генерацію

Україна отримує аварійну допомогу електроенергії з трьох країн

Тайвань скорочує імпорт металобрухту

ВСІ НОВИНИ ⇢