В Британії і Франції планують розпочати власне виробництво літію

Металургія Новини
В Британії і Франції планують розпочати власне виробництво літію

Низка британських компаній прагне розпочати видобуток критично важливих корисних копалин, оскільки геополітична напруженість і протекціонізм почали руйнувати глобальні ланцюги поставок. Про це заявив в інтерв’ю Argus віце-президент з літієвих проектів Imerys British Lithium Алан Парте.

Зокрема він підкреслив, що наразі в Європі не виробляється літій для акумуляторів, і всі країни, включаючи Великобританію і Францію, конкурують з Китаєм за поставки з Австралії та Південної Америки. На його думку, такі проекти, як Imerys British Lithium в Корнуоллі та Emili у Франції, відіграватимуть ключову роль в енергетичному переході, а також у забезпеченні незалежності Великобританії та Європи від критично важливих мінералів.

“Для нашого проекту Imerys British Lithium у Корнуоллі ми плануємо розмістити кар’єр, збагачувальну та переробну фабрики разом. Це суттєво зменшує вуглецевий слід, оскільки ми скорочуємо відстань, яку сировина повинна долати на етапах переробки… Щодо нашого проекту Emili у Франції, ми розглядаємо рішення з рециркуляції води на 90 відсотків з можливістю використання стічних вод із сусідньої водоочисної станції”, – розповів він.

За словами А.Парте, ресурси літію становлять щонайменше 160 млн тонн, що дозволить компанії на заводі в Корнуоллі виробляти достатньо карбонату літію для півмільйона акумуляторів електромобілів (EV) на рік протягом більш ніж 30 років. Emili вироблятиме близько 34 тис тонн/рік гідроксиду літію, що достатньо для виробництва 700 тис батарей для електромобілів на рік. Разом ці два проєкти забезпечать близько 10 % європейських потреб у літії.

“Уряд Великої Британії дуже підтримує нас, і ми очікуємо, що так буде й надалі – відповідно до Стратегії щодо критично важливих мінералів. Така ж ситуація і у Франції – наш проект Emili відповідає Закону ЄС про критичну сировину, який вимагає, щоб щонайменше 10% критичної сировини постачалося з місцевих джерел, а 40% перероблялося на місці”, – додав він.

Новини

28 Червня 2024

Мотор Січ вперше за шість років представила новий турбогвинтовий двигун на виставці у Берліні

На ціну СО2 в ЄС суттєво впливає політична підтримка – дослідження

УЗ будуватиме газові електростанції 

ЄБА просить ВР та уряд вирішити 5 ключових проблем з бронюванням

Німеччина та Марокко домовилися про спільне виробництво зеленого водню

Бурштинська ТЕС після російських обстрілів не підлягає відновленню

Нацкомісія знайшла недоліки у Стратегії торгівлі викидами парникових газів

POSCO планує до 2050 року перейти на виробництво, що працює на водні

Туреччина розпочала антидемпінгове розслідування щодо імпорту жерсті з п’яти країн

Експорт австралійського вугілля уповільнюється через аварію на залізниці

Єврокомісія схвалила фінансування нового заводу екологічно чистої сталі H2 Green Steel

Суд скасував арешт облгазів Фірташа 

Туреччина оголосить металобрухт стратегічним сектором

Китай збільшує експорт оцинкованої сталі

Внаслідок агресії РФ в Україні знищені та пошкоджені 50 млн кв метрів житла – Шуляк

Американська Nucor побудує арматурний мікрозавод

ВСІ НОВИНИ ⇢