На ціну СО2 в ЄС суттєво впливає політична підтримка – дослідження

Екологія Економіка Металургія Новини
На ціну СО2 в ЄС суттєво впливає політична підтримка – дослідження

Дослідники Потсдамського інституту досліджень впливу на клімат проаналізували динаміку цін на викиди вуглецю за 2008-2023 роки та зробили обґрунтоване припущення, що падіння ціни на викиди CO2 в ЄС пояснюється втратою політичної довіри серед компаній. Про це йдеться у статті “Ціни на вуглець в ЄС свідчать про високу довіру до політики та далекоглядних гравців”, опублікованій у журналі Nature.

Аналітики розповідають, що у період з 2017 по 2021 рік ціни зросли вдесятеро, перевищивши €80 за т CO2-1 і змінивши інвестиційні рішення в електроенергетиці та промисловості. Загалом динаміка цін на вуглець у ETS ЄС з 2008 по 2023 рік виглядає наступним чином:

23

Обвал цін на викиди СО2 в ЄС наприкінці 2023 року спантеличив спостерігачів. Згідно з новим моделюванням, яке вони провели, на основну ціну квот на викиди CO2 в ЄС суттєво впливає те, чи вважає промисловість надійними кліматичні зобов’язання політиків. Використовуючи модель LIMES-EU, дослідницька група показала, “що вплив політичної довіри на ціну є значним”, – розповідає Роберт Пітцкер, дослідник енергетичних систем, який є співавтором дослідження.

“Особи, які приймають рішення, повинні розглядати довіру як ключову змінну”, – сказав він. До цього падіння ціна на квоти на викиди CO2 в ЄС у 2020-х роках постійно зростала. І навпаки, це можна пояснити тим, що компанії в той час серйозно ставилися до кліматичних зобов’язань політиків, вважають автори статті. У 2021 році, коли млява ціна на СО2 в ЄС зросла, виконавчий віце-президент Комісії, відповідальний за Зелену угоду, Франс Тіммерманс підкреслив, що “якщо ми хочемо досягти наших цілей, я думаю, що ціна повинна бути набагато вищою, ніж вона є навіть на рівні €50”.

Ринки “ймовірно, оцінили це як важливу інформацію” про те, що політики не будуть “втручатися” у вуглецевий ринок, щоб знизити ціни до рівня, який існував до 2020 року, вважає Пітцкер. Як наслідок, ціни на вуглецеві квоти в ЄС продовжили своє зростання, досягнувши піку в €100 за тонну СО2 в лютому 2023 року, після чого ціни почали повільно знижуватися. Вплив реформ і передбачення учасників на ціни на вуглець дослідники відобразили на графіку:

24

“Якщо довіра до кліматичних цілей ЄС ослабне, ціни на вуглець можуть впасти”, – пояснила Джоанна Сітарц, науковець з німецького Потсдамського інституту досліджень впливу на клімат, яка є автором дослідження.

Аналітики стверджують, що коли політики почали серйозно ставитися до Схеми торгівлі викидами ЄС (ETS), компанії стали організовувати управління своїми сертифікатами більш далекоглядно, прокладаючи більш чіткий шлях до кліматичної нейтральності в промисловості та енергетиці.

Йоахім Хайн, який займається питаннями ціноутворення на викиди вуглецю в німецькій промисловій асоціації BDI, стверджує, що ціни СТВ “не мають нічого спільного з довірою до політики”.

Натомість він припустив, що компанії реагують на нові закони і пов’язану з ними невизначеність, як, наприклад, прикордонне мито на викиди CO2 (CBAM). Вони запасаються сертифікатами на викиди, і саме це підштовхує ціни вгору. Крістіан Мюллер, який займається питаннями СТВ у хімічному гіганті Evonik, висловив подібні сумніви щодо наявності сильного зв’язку між заявами політиків та цінами на СО2: “Звичайно, ви знаєте, що є мета [кліматичної нейтральності], але як це буде відображено в СТВ в кінцевому підсумку?”

Однак, він одночасно підтвердив основне твердження, зроблене дослідниками вуглецевих викидів: “Ми також діємо дуже далекоглядно з точки зору нашої діяльності із закупівлі сертифікатів”.

Новини

Мотор Січ вперше за шість років представила новий турбогвинтовий двигун на виставці у Берліні

На ціну СО2 в ЄС суттєво впливає політична підтримка – дослідження

УЗ будуватиме газові електростанції 

ЄБА просить ВР та уряд вирішити 5 ключових проблем з бронюванням

Німеччина та Марокко домовилися про спільне виробництво зеленого водню

Бурштинська ТЕС після російських обстрілів не підлягає відновленню

Нацкомісія знайшла недоліки у Стратегії торгівлі викидами парникових газів

POSCO планує до 2050 року перейти на виробництво, що працює на водні

Туреччина розпочала антидемпінгове розслідування щодо імпорту жерсті з п’яти країн

Експорт австралійського вугілля уповільнюється через аварію на залізниці

Єврокомісія схвалила фінансування нового заводу екологічно чистої сталі H2 Green Steel

Суд скасував арешт облгазів Фірташа 

Туреччина оголосить металобрухт стратегічним сектором

Китай збільшує експорт оцинкованої сталі

Внаслідок агресії РФ в Україні знищені та пошкоджені 50 млн кв метрів житла – Шуляк

Американська Nucor побудує арматурний мікрозавод

ВСІ НОВИНИ ⇢